Strona główna Biuletynu Informacji Publicznej - www.bip.gov.pl
PSSE Wałbrzych
Herb PSSE Wałbrzych

Środa 21.11.2018

A A A A
A A+ A++
zaawansowane

Dokumentacja systemu HACCP

Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych, „przedsiębiorstwa sektora spożywczego opracowują, wykonują i utrzymują stałą procedurę lub procedury na podstawie zasad HACCP”.

            W związku z powyższym Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wałbrzychu umieszcza podstawowe punkty, które powinna zawierać dokumentacja systemu HACCP. Należy je dostosować w zależności od specyfiki działalności przedsiębiorstwa.

 

  1. Profil zakładu
  2. Powołanie zespołu ds. HACCP
  3. Deklaracja zapewnienia bezpieczeństwa sprzedawanych/produkowanych w zakładzie produktów.
  4. Etapy postępowania z produktem/schemat technologiczny
  5. Analiza zagrożeń
  6. Wytyczenie krytycznych punktów kontrolnych oraz/lub punktów kontrolnych
  7. Zakres pomiarów dla w/w punktów
  8. Procedura monitorowania w/w punktów
  9. Procedura zabezpieczenia i wycofania z obrotu partii żywności nie odpowiadającej wymaganiom jakości zdrowotnej żywności
  10. Procedura usuwania odpadów i ścieków
  11. Procedura badania wody
  12. Procedura badania gotowego wyrobu
  13. Procedura zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami
  14. Procedura przyjęcia towaru
  15. Procedura magazynowania towaru/surowców i produktów
  16. Procedura mycia i dezynfekcji zakładu
  17. Procedura weryfikacji systemu HACCP
  18. Procedura weryfikacji schematu technologicznego/ etapów postępowania z produktem
  19. Procedura archiwizowania dokumentów monitorowania punktów systemu HACCP
  20. Opis produktów
  21. Tabele monitorowania wyznaczonych krytycznych punktów kontrolnych oraz/lub punktów kontrolnych

 

 

Wytworzył:
Joanna Kaminska
Udostępnił:
Jolanta Wysocka
(2009-09-25 07:44:20)
Ostatnio zmodyfikował:
Jolanta Wysocka
(2009-09-25 07:44:38)
 
 
ilość odwiedzin: 475485

Biuletyn Informacji Publicznej wykorzystuje pliki cookies.

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

X